U cioci na imieninach, czyli kultowe przekąski i dania PRL na każdej domówce [PRZEPISY]

1 lat temu 94

Sałatka jarzynowa, zimne nóżki, jajka w majonezie, koreczki z kiełbasy i żółtego sera, sos tatarski i obowiązkowo paluszki w szklance – oto kultowe przekąski na każdej domówce w PRL-u. Macie ochotę zorganizować imprezę w stylu „czasów słusznie minionych”? Zobaczcie nasze propozycje na menu rodem z PRL-u. Będzie smacznie i sentymentalnie.

„Co to jest? Co za szczęście że wcześnie wróciłam! Co za szczęście! Czy Pani oszalała? Szynka była na święta, schab też, groszku też nigdzie nie można dostać! O, i cały słoik grzybków. (…) Staropolskie obyczaje! Psia krew! Zastaw się a postaw się!”.

Kto z nas nie pamięta sceny z kultowego filmu „Kogel mogel”? U pani Barbary Wolańskiej, na proszonej imprezie, zamiast schabu i szynki na stole wylądowały koreczki i paluszki. I choć obraz to przerysowany – nie ma się co dziwić – w czasach głębokiego PRL-u, u przysłowiowej cioci na imieninach, na stołach pojawiało się to, co akurat można było dostać. A że w sklepach królował głównie ocet, panie domu robiły, co mogły, by nakarmić gości.

Dziś z powodzeniem możemy zorganizować imprezę w stylu PRL. Na stole nie może zabraknąć jajek w majonezie (hit każdej udanej zakrapianej domówki), śledzi, sałatki jarzynowej, kultowych koreczków czy galarety. Czasami pojawiała się też pasta jajeczna. Jeżeli ktoś ma ochotę, może przygotować nawet domowy paprykarz szczeciński. A na ciepło? Oczywiście pikantne flaki! Z deserów proponujemy domowego piszingera, blok czekoladowy czy ciasteczka „ziemniaczki”.

Sałatka jarzynowa według przepisu Koła Gospodyń Wiejskich Domowy paprykarz szczeciński Sałatka śledziowa z jajkiem, porem i kukurydzą Tradycyjne śledzie w oleju Jajka z majonezem lub jajka faszerowane Sałatka śledziowa z porem i marynowaną cebulką Pasta jajeczna Tradycyjne flaki Blok czekoladowy Piszinger Domowe ciasteczka ziemniaczki Leśne szyszki z ryżu preparowanego i krówek
Czytaj więcej
Radio Game On-line