Jak gotować bób? Wrzucić do z piekarnika, mikrofali czy wody? Sprawdź, jak najlepiej przyrządzić to smakowite i zdrowe warzywo

1 lat temu 107

Ja ugotować bób, żeby był aromatyczny, smaczny, chrupiący lub miękki? Jak go nie rozgotować, żeby stanowił pyszną przekąską lub dodatek do sałatki i zachował swoje walory odżywcze? Podsuwamy kilka sprawdzonych trików. Sprawdź niezawodne sposoby na ugotowanie wyśmienitego bobu zaledwie w kilka chwil.

Spis treści

W naszym przepisie gotujemy ok. 1 kg tego warzywa.

Gotowanie bobu krok po kroku:

Najpierw dokładnie myjemy bób pod bieżącą wodą. W średniej wielkości garnku zagotowujemy ok. 2-2,5 litra wody i dodajemy ok. 1 łyżki soli oraz ok. 0,5-1 łyżeczkę cukru. Gdy woda zacznie wrzeć, ostrożnie wrzucamy do garnka umyty bób. Bób jest idealny do spożycia w momencie, gdy skórka warzywa się pomarszczy, a ziarna zmiękną. Po ok. 10–20 minutach gotowania bób powinien być gotowy.

Czas gotowania bobu jest uzależniony od indywidualnych preferencji. Część osób zdecydowanie preferuje warzywo w wersji al dente, czyli naturalnie zielone, jędrne i mocno chrupiące. Natomiast spora rzesza woli miękki bób, który osiąga konsystencję pasty.

 te zasady musisz znać. Pyszne nalewki, konfitury i marynaty

Bób to warzywo, które możemy przygotować do jedzenia również w mikrofalówce. Wystarczy zagotować wodę, dodać sól i cukier do smaku, a następnie przelać ją do pojemnika z umytym bobem. Przykryte naczynie umieszczamy w kuchence mikrofalowej i podgrzewamy ok. 10-12 minut na mocy 800 W. Po tym czasie warto sprawdzić, czy bób zrobił się już miękki. Jeśli jest dobry, to warto go jeszcze na kilka minut zostawić pod przykryciem. Warzywo wyśmienicie smakuje z dodatkiem masła czosnkowego, ziołowego lub ulubionych przypraw. Smacznego!

W kuchence mikrofalowej powinniśmy używać naczyń, które są do tego przeznaczone. Pojemniki do podgrzewania w mikrofalówce muszą mieć pokrywkę z dziurkami.

Pieczony bób to proste i smaczne letnie danie, którego nie powinno zabraknąć w menu miłośników warzywnych przekąsek.

Sprawdź najlepszy przepis na bób z piekarnika:

nagrzewamy piekarni w trybie góra-dół do temperatury 200°C; bób dokładnie myjemy po bieżącą wodą, a następnie odsączamy na durszlaku; umyte warzywo przekładamy do dużej miski, mieszamy z dwoma łyżkami oleju lub oliwy oraz dwoma rozgniecionymi ząbkami czosnku; tak doprawiony bób przekładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywą;
warzywo umieszczamy w piekarniku i pieczemy przez ok. 40-45 minut; następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze przez kilka minut; pieczony bób gotowy!

Jak sprytnie usunąć pestki z czereśni? Sprawdź, jak się ich pozbyć w parę chwil

Bób najlepiej smakuje w towarzystwie masła czosnkowego, ziołowego i oliwy z oliwek. Jeśli do warzywa dodamy drobno posiekany koperek lub pietruszkę, to zniwelujemy jego intensywny aromat.

Kupuj artykuły do sprzątania taniej

Czytaj więcej
Radio Game On-line