9 lipca 2023, 11:00
Przyzwyczailiśmy się do tego, co wydaje nam się być oczywiste. Czerwone truskawki, żółta kukurydza, czerwony miąższ arbuza, białe ząbki czosnku, czy pomarańczowa marchewka. Prawda jest jednak taka, że natura jest niesamowita i daje nam dużo więcej. Istnieją owoce i warzywa, które dobrze znamy, ale mają też inne warianty kolorystyczne. Wyglądają niesamowicie i nie jest to żywność modyfikowana genetycznie! A czy smakują tak, jak rośliny o „klasycznych” kolorach?
To nie są genetycznie zmodyfikowane rośliny, chociaż przy niektórych majstrował człowiek. Dała nam je natura i są to po prostu inne odmiany owoców i warzyw, które dobrze znamy i kochamy. Każdy kolor ma swoje własne prozdrowotne związki, dlatego warto rozszerzać dietę i jak najbardziej bogate w kolory rośliny, aby dostarczyć sobie paletę składników odżywczych. Poza tym wiele z tych roślin przy okazji pięknie prezentuje się na talerzu.
Niektóre z tych roślin smakują dokładnie tak samo, jak te o „klasycznych” kolorach. Inne wyraźnie różnią się nie tylko smakiem, ale nawet konsystencją. Chociaż wielu z tych produktów nie znajdziemy w komercyjnych sklepach, na niektóre można trafić na lokalnych targowiskach, inne są dostępne głównie poza granicami naszego kraju. Wówczas warto po nie sięgnąć, gdy podróżujemy po świecie w czasie urlopu.
Wśród roślin o rzadko spotykanych kolorach znajdziemy:
czarny czosnek, białe truskawki, kolorowe marchewki, czarne pomidory, żółty arbuz, purpurowe ziemniaki, czarne maliny.To oczywiście tylko niektóre warzywa i owoce z bogatej listy kolorowych odmian naszych ulubionych roślin. Przekonaj się sam, co na targu piszczy!