Przepis na Faworki z karpia
FAWORKI Z KARIA (Z WASAMI)
Przygotowanie: 29 minut + 12h w lodówce
Składniki:
– 700 g filetów z karpia
– Cebula, 1 bardzo duża lub 2 średnie cebule
– sól, pieprz
– 3-4 łyżki wasabi
– kilka łyżek mąki
– olej do smażenia
Przygotowanie, krok po kroku:
Rybę pokrój na cienkie paski, mniej więcej szerokości 4-7 cm.
Ryba musi być oczyszczona z łusek i wszystkich nieczystości usunięte oraz ryba musi być wy filetowana (możliwie całkowicie.)
Osusz rybę a następnie dopraw solą i pieprzem. Teraz przygotuj niewielki nóż i zrób przecięcie na środku, jak w tradycyjnym faworku. Karpia nasmaruj sporą ilością wasabi, tworząc zieloną warstwę od strony ryby. Teraz przez środek „przewlecz” jedną stronę ryby, dość delikatnie aby nie przerwać wąskich części.
Cebule pokrój w plastry lub półplasterki. W naczyniu układaj naprzemiennie plastry cebuli i karpia, tak aby stworzyć warstwy. Przykryj pojemnik pokrywką lub folią spożywczą i wstaw do lodówki na 24h.
Wyjmij karpia z lodówki i pozwól mu nabrać temperatury pokojowej. Przygotuj w tym czasie patelnię, olej i mąkę w głębokim talerzu. Faworki obtocz w mące w każdej strony, nadmiar strzepnij.
Na patelni rozgrzej olej, musi pokryć całe dno, ryba potrzebuje sporej ilości tłuszczu. Smaż rybę do zrumienienia z każdej strony. Następnie wyłóż ją na ręcznik papierowy aby ten wchłoną nadmiar oleju. Podawaj. Dla mnie karp najlepiej smakuje z chrzanem!
Powodzenia :)