Jak zrobić faworki w zdrowszej wersji? Podsuwamy przepis na chrust z piekarnika. Chrupiące faworki bez smażenia w głębokim tłuszczu to świetny pomysł na mniej kaloryczną wersję tych przepysznych karnawałowych słodkości. Podpowiadamy, jak szybko i łatwo zrobić przepyszne faworki w piekarniku. Poznaj najlepszy przepis na chrust.
Spis treści
Uwielbiamy świętować, a okres karnawału i tłusty czwartek to idealne momenty, żeby przygotować wyśmienity chrust w zdrowszej wersji. Faworki pieczone w piekarniku są łatwe do przygotowania i przepysznie smakują. Wystarczy odrobina wolnego czasu, szczypta chęci oraz kilka kuchennych akcesoriów i składników, żeby upiec smakowite faworki w wersji fit.
Przygotujmy następujące akcesoria:
bawełnianą ściereczkę, drewniany wałek do ciasta, dużą miskę lub robota z misą, sitko do przesiania mąki, papier do pieczenia, folię spożywczą, dużą formę do pieczenia w piekarniku, paterę lub dwa dekoracyjne talerze na gotowe faworki.Niezbędne składniki na chrupiący chrust z piekarnika:
250 gram mąki tortowej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 2 płaskie łyżeczki cukru waniliowego, 3 czubate łyżki schłodzonej kwaśnej śmietany 18% lub gęstego jogurtu, 3 żółtka jaj w rozmiarze L (z wolnego wybiegu), 1 łyżka zimnego masła, 1 łyżka octu, szczypta soli, cukier puder do posypania upieczonych faworków.W dużej misce łączymy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i szczyptę soli, wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy żółtka jaj, schłodzoną śmietanę lub jogurt grecki, ocet oraz zimne, poszatkowane masło. Wyrabiamy ciasto ręcznie lub z pomocą robota kuchennego. Gdy masa stanie się jednolita, formujemy z niej kulę, którą zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 3-4 godziny.
Następnie wyjmujemy ciasto z lodówki, zdejmujemy folię i uderzamy w ciasto drewnianym wałkiem na stolnicy lub blacie (nawet kilkanaście razy w różnych miejscach). W kolejnym kroku posypujemy stolnicę delikatnie mąką i rozwałkowujemy mocno ciasto na grubość kilku milimetrów. Porcje ciasta, które czekają na wałkowanie, warto przykryć bawełnianą ściereczką, żeby nie wysychały. Nożem wycinamy podłużne kilkunastocentymetrowe pasy o szerokości ok. 3-4 cm, na każdym robimy na środku nacięcie, żeby przewlec przez nie jeden koniec paska ciasta i uformować faworka.