Niedobór chromu w organizmie wywołuje szereg niepokojących objawów:
- spadek masy ciała,
- nerwowość i wahania nastroju,
- pojawienie się stanów lękowych,
- wzrost rozwoju takich schorzeń jak: cukrzyca, miażdżyca czy depresja,
- mrowienia palców dłoni i stóp,
- bóle głowy,
- problemy z koordynacją ruchową
- wypadanie włosów i łamliwość paznokci.
Chrom
to mikroelement, który bierze udział w wielu procesach metabolicznych.
Jego odpowiedni poziom jest zatem bardzo ważny dla prawidłowego
funkcjonowania organizmu.
Co jeść, aby utrzymać prawidłowe stężenie chromu we krwi.
Chrom - rola w organizmie
Chrom
bierze udział w procesach związanych z metabolizmem tłuszczy, białek i
węglowodanów. Jego odpowiedni poziom zwiększa wrażliwość tkanek na
insulinę. Odgrywa również rolę w regulacji poziomu cholesterolu we krwi
oraz w profilaktyce osteoporozy. To tylko niektóre właściwości chromu,
które decydują o jego ogromnym znaczeniu dla zachowania równowagi w
organizmie.
Uwaga,
artykuł nie stanowi porady medycznej, ani opinii farmaceuty lub dietetyka dostosowanej do indywidualnej sytuacji pytającego. Uzyskane informacje stanowią jedynie generalne zalecenia, które nie mogą stanowić wyłącznej podstawy do stosowania określonej terapii, zmiany nawyków, dawkowania produktów leczniczych, itp. Przed podjęciem jakichkolwiek działań mających wpływ na życie, zdrowie lub samopoczucie należy skontaktować się z lekarzem lub innym specjalistą, w celu otrzymania zindywidualizowanej porady.