Palce diabła, kozia broda… Najdziwniejsze grzyby w polskich lasach

2 mies. temu 23

Palce umarlaka

Jednym z przykładów jest próchnilec maczugowaty. Mówi się na niego również palce umarlaka. Faktycznie, jest to przydomek adekwatny. Gdy spojrzy się na przedstawicieli gatunku, można odnieść wrażenie, że wyglądają jak wystający z ziemi poczerniały fragment dłoni.

W Polsce jest to grzyb popularny. Rośnie w kępach, a pojedynczy przedstawiciele mają długość około 3-10 centymetrów i mniej więcej 2,5-centymetrową grubość. Brak potwierdzenia, czy jest trujący. Nie jest zaliczany jednak do jadalnych.

Palce diabła

Kolejny grzyb również przywołuje skojarzenie z dłonią, choć tym razem nie ludzką, tylko z piekła rodem. Okratek australijski to przedstawiciel rodziny sromotnikowatych. Nazywany jest palcami diabła, choć jego wygląd może też przypominać rozgwiazdę. Piętnastocentymetrowe ramiona okratka (jest ich 4-6) mają charakterystyczny koralowoczerwony kolor.

Nazwa wskazuje dalekie pochodzenie. I faktycznie, do Polski palce diabła przybyły najpewniej z Australii, wraz ze sprowadzonymi z Antypodów roślinami. W Polsce po raz pierwszy odnotowano je w latach 70. Nazywane są też ośmiornicami, a poza niekojarzącymi się miło nazwami mają też inną mało zachęcająca cechę: bardzo nieprzyjemny zapach.

Kozia broda

Jeśli ktoś miałby ochotę uraczyć się kozią brodą, to ma na to szansę. Tak nazywany jest bowiem siedzuń sosnowy, a wśród innych jego nazw uwagę przykuwa też określenie szmaciak.

Kozia broda, grzyb rosnący na korzeniach drzew iglastych, posiada charakterystyczny wygląd. Ma nieregularnie kulisty kształt, specyficzne pofałdowane płatki. Pomimo nazwy może kojarzyć się bardziej z kalafiorem.

Kozia broda. Fot. Pixabay

Kozia broda. Fot. Pixabay

Jeszcze dziesięć lat temu był to gatunek chroniony w Polsce, został jednak wykreślony z listy. Jest jadalny. Smakosze używają go w zupach, suszą i smażą.

Trąbka umarłych

Lejkowiec dęty, rozpoznawalny jest z uwagi na swój specyficzny, lejkowato-trąbkowaty wygląd. Istnieje mnóstwo nazw, jakimi jest określany. Są to między innymi trąbka umarłych, wronie ucho czy cholewka.

Przypomina wyglądem kurkę, lecz w odróżnieniu od niej ma dość złowieszczy, grafitowy, a z czasem wręcz czarny, kolor.

Choć nie wygląda apetycznie, jest jadalny. Suszy się go i proszkuje. A w takiej formie używa jako przyprawy. Jego walory smakowe nie są jednak wysoko oceniane.

Dzieżka pomarańczowa

Wśród charakterystycznych grzybów występujących w Polsce warto też wskazać dzieżkę pomarańczową. Trudno ją przeoczyć. Ma ona bardzo ciekawą, intensywnie pomarańczową barwę. Młodsze okazy przykuwają uwagę miseczkowym kształtem.

Gatunek ten znajdowany jest na wilgotnej ziemi. Co ciekawe, jest jadalny. Brakuje mu jednak wyrazistego smaku. Rozdrobnienie dzieżki uwalnia za to przyjemny zapach.

Fot. iStock

Dzieżka pomarańczowa Fot. iStock

To tylko kilka przykładów, bo odmian grzybów jest mnóstwo. Specyficzny wygląd mają też znane wszystkim kurki, purchawki czy smardze.

Źródło: interia.pl / opracowanie własne.

Czytaj więcej
Radio Game On-line