Jak rośnie sałata i pomidor w cieniu paneli słonecznych? Takich skutków nie przewidziano

2 mies. temu 34

Na łamach czasopisma naukowego Heliyon pojawiły się wyniki badań badaczy ze Stanowego Uniwersytetu Kolorado w USA dotyczące wpływu paneli słonecznych o różnym stopniu przezroczystości na uprawy warzyw. Naukowcy prowadzili badania eksperymentalne w ciągu dwóch sezonów wegetacyjnych w 2020 i 2021 roku na terenie Fort Collins w stanie Kolorado.

Czytaj też: Zamiast paneli słonecznych, instalacja na bimber? To plan, który niedługo się ziści dzięki Polakom

Warzywa były uprawiane w cieniu specyficznych paneli słonecznych. Nie wykorzystano tutaj tylko krzemowych modułów, ale również częściowo przezroczyste cienkowarstwowe ogniwa słoneczne. Było to więc moduły z tellurku kadmu (St-CdTe) o wskaźniku transparentności 40 proc. oraz dwustronne moduły z krzemu monokrystalicznego o przezroczystości 5 proc. i całkowicie nieprzezroczyste moduły z krzemu polikrystalicznego.

Graficzny abstrakt artykułu naukowego: na dole ukazane trzy rodzaje zastosowanych modułów fotowoltaicznych / źródło: https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2024.e36058, CC-BY-4.0

Posadzili warzywa w cieniu paneli słonecznych. Okazało się, że uprawy wyrastały na większe

Na trzech niewielkich grządkach zasadzono sałatę, paprykę, cukinię, papryczki jalapeño oraz dwa rodzaje pomidorów – czekoladowe tasmańskie i Red Racer. Naukowcy chcieli sprawdzić, jak zróżnicowane oświetlenie wpływa na wzrost warzyw. Wszystkie moduły fotowoltaiczne były zamontowane nad grządkami pod kątem 35 st. i skierowane na południe. Tak ustawiono konstrukcje, aby światło słoneczne docierało do upraw rano i wieczorem, a w południe – kiedy jest najmocniejsze słońce – by padał na warzywa cień.

Czytaj też: Takie są fakty. Recykling paneli słonecznych nawet nie wypłynął na głębię – wciąż tkwimy w brodziku

Po wyrośnięciu warzyw porównywano ich wagę do okazów kontrolnych, które rosły w pełnym słońcu bez towarzystwa paneli słonecznych. Największą różnicę z próbą kontrolną wykazała cukinia. Okazuje się, że warzywo spod modułów było cięższe od 3,2 kg w przypadku paneli krzemowych monokrystalicznych i polikrystalicznych do 4,1 kilograma – w przypadku ogniw cienkowarstwowych.

Od lewej: moduł krzemowy polikrystaliczny jednostronny (0 proc. przezroczystości), moduł monokrystaliczny dwustronny (5 proc. przezroczystości), moduł cienkowarstwowy z tellurku kadmu (40% przezroczystości) / źródło: https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2024.e36058, CC-BY-4.0

Pozostałe warzywa, które rosły pod panelami krzemowymi, dawały podobne rezultaty w porównaniu z okazami kontrolnymi. Korzystnie wypadła za to waga upraw, które zasadzono pod ogniwami cienkowarstwowymi półprzezroczystymi – tutaj zarówno papryka, jak i sałata czy pomidor wyrastały na większe, ale bez znacznych odchyleń.

Czytaj też: Wydajność paneli słonecznych wystrzeli do góry. Nowiutki materiał to zapewni

Badania uczonych z Kolorado ukazują pozytywny lub przynajmniej neutralny wpływ fotowoltaiki na upraw warzyw. Na razie to było pierwsze tego typu badanie terenowe i potrzeba więcej czasu, aby przyjrzeć się ekonomicznej opłacalności takiego rozwiązania. Niewykluczone, że fotowoltaiczny baldachim przyda się w niektórych regionach świata.

Czytaj więcej
Radio Game On-line