Sernik… zazwyczaj kojarzy się z ciężką masą serową i (co gorsza) z rodzynkami!
Czas odczarować ten obraz!
Lekki,łatwy, puszysty i maksymalnie orzeźwiający sernik miętowo-limonkowy!
Składniki:
5 jajek 45 g mąki ziemniaczanej 130 g mąki pszennej70 g drobnego cukru do wypieków kilka listków świeżej/suszonej liści mięty odrobina zielonego barwnika (opcjonalnie)
500 g schłodzonego serka mascarpone 250 ml schłodzonej śmietanki 30% żelatyna deserowa 3 limonki 100 g białej czekolady miętówka lub herbata miętowa cukier puder
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier, cały czas ubijając. Do piany dodawaj po kolei żółtka, dalej miksując. Dodaj odrobinę zielonego barwnika (opcjonalnie). W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz mieloną/siekaną miętę.
Składniki suche przesiej do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj najlepiej szpatułką.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, wylej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170ºC. Piecz około 30-40 minut.
Biszkopt po ostudzeniu nasączany miętówką lub naparem z mięty.
2. SERNIK
Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone, sok i otartą skórkę z limonek. Łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy w 20 ml wody i ostudzoną dodajemy do masy. Wylewamy na wystudzony już biszkopt. Wkładamy do lodówki.
3.Polewa miętowa
Cukier puder łączymy z posiekaną lub pokruszoną mięta. Dodajemy odrobinę herbaty miętowej lub miętówki aż powstanie lukier. Wylewamy na schłodzone ciasto
Smacznego ~ Natalia!
Więcej przepisów i inspiracji znajdziecie na moim kanale na YouTube!