Gotuj z Rudzielcem! Orzeźwiający sernik limonkowo-miętowy

2 lat temu 39

Sernik… zazwyczaj kojarzy się z ciężką masą serową i (co gorsza) z rodzynkami!

Czas odczarować ten obraz!

Lekki,łatwy, puszysty i maksymalnie orzeźwiający sernik miętowo-limonkowy!

Składniki: 

5 jajek 45 g mąki ziemniaczanej 130 g mąki pszennej
70 g drobnego cukru do wypieków kilka listków świeżej/suszonej liści mięty odrobina zielonego barwnika (opcjonalnie)
500 g schłodzonego serka mascarpone  250 ml schłodzonej śmietanki 30%  żelatyna deserowa  3 limonki 100 g białej czekolady  miętówka lub herbata miętowa cukier puder

Sposób przygotowania:

1.BISZKOPT

Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier, cały czas ubijając. Do piany dodawaj po kolei żółtka, dalej miksując. Dodaj odrobinę zielonego barwnika (opcjonalnie). W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz mieloną/siekaną miętę.

Składniki suche przesiej do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj najlepiej szpatułką.

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, wylej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170ºC. Piecz około 30-40 minut.

Biszkopt po ostudzeniu nasączany miętówką lub naparem z mięty.

2. SERNIK

Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone, sok i otartą skórkę z limonek. Łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy w 20 ml wody i ostudzoną dodajemy do masy. Wylewamy na wystudzony już biszkopt. Wkładamy do lodówki.

3.Polewa miętowa

Cukier puder łączymy z posiekaną lub pokruszoną mięta. Dodajemy odrobinę herbaty miętowej lub miętówki aż powstanie lukier. Wylewamy na schłodzone ciasto

Smacznego ~ Natalia!

Więcej przepisów i inspiracji znajdziecie na moim kanale na YouTube!

Czytaj więcej
Radio Game On-line