Forsycje są chyba jednymi z bardziej znanych i popularnych wiosennych krzewów. Rzadko sobie jednak zdajemy sprawę z tego, że kwiaty forsycji mają cenne właściwości, korzystne dla zdrowia – m.in. wzmacniają odporność i naczynia krwionośne, ale mają więcej zalet. Radzimy, jak zbierać i suszyć kwiaty forsycji oraz jak przygotować z nich pyszny i zdrowy napar.
Spis treści
Forsycje to dobrze znane krzewy, które wczesną wiosną pokrywają się żółtymi kwiatami. Często uprawiamy je w ogrodach, bywają też sadzone jako element zieleni miejskiej. Forsycje są łatwe w uprawie, a kiedy kwitną, trudno oderwać od nich wzrok. Tym bardziej, że złocą się w zanim inne rośliny na dobre zaczną się zielenić – kwiaty forsycji pojawiają się już w marcu i kwietniu. Przeważnie doceniamy ich urok, ale warto wiedzieć, że kwiaty forsycji mają też właściwości korzystne dla zdrowia.
Z kwiatów forsycji można robić herbatkę, która jest smaczna, ale też pomaga w leczeniu przeziębień, wzmacnia naczynia krwionośne, obniża poziom „złego” cholesterolu. A to tylko niektóre z jej zalet.