Jesień sprzyja zbieraniu grzybów. Niestety, żeby to robić bezpiecznie, trzeba w to włożyć nieco wysiłku i poznać grzyby. Do gatunków, które stosunkowo łatwo rozpoznać, należy pieprznik jadalny, zwany kurką. Jednak i ten grzyb można pomylić z innymi gatunkami, w tym grzybami, które powodują zatrucia. Piszemy, z czym można pomylić kurkę i na co zwrócić uwagę, by odróżnić ją od lisówki.
Spis treści
Kurki, czyli pieprzniki to wyjątkowo cenione kulinarnie grzyby. Mają wiele zastosowań, choć warto pamiętać o tym, by ich nie smażyć ani nie solić, bo pod wpływem takiej obróbki tracą niektóre właściwości korzystne dla zdrowia (stąd dowiesz się więcej).
Kurki wyglądają dość charakterystycznie i pomimo że należą do grzybów blaszkowych, wśród których jest najwięcej gatunków niejadalnych i trujących, ich rozpoznanie jest stosunkowo łatwe. Jednak okazuje się, że i pieprzniki jadalne można pomylić z innymi grzybami.
Sprawdź też: Na jakie gatunki borowików trzeba uważać? Nie wszystkie są jadalne
Pieprznik jadalny wyróżnia się intensywnie żółtym kolorem, w którym jest zarówno kapelusz, jak i trzon grzyba. U młodych okazów kapelusz ma lekko wypukły kształt, z podwiniętym brzegiem, natomiast u starszych jest on lejkowaty. Charakterystyczne dla kurek są grube i mocne blaszki (listewki), które mogą mieć nieregularny kształt – bywają rozwidlone lub połączone ze sobą ukośnie lub poprzecznie. Blaszki z kapelusza płynnie „przechodzą” na trzon grzyba. Kurki nie są zbyt duże, choć zdarzają się okazy mierzące 10-12 cm średnicy (kapelusze). Trzony są krótkie i wyglądają, jakby rozszerzały się wprost w kapelusz.
Ten grzyb, zwany kurką, jest wyjątkowo smaczny i zdrowy.licencjaHeisenberg-pl/wikimedia.commons CC BY-SA 3.0
Pieprznik jadalny można przede wszystkim pomylić z innymi gatunkami pieprzników, takimi jak:
Obydwa te gatunki są bardzo podobne do pieprznika jadalnego – w szczególności mają mocne blaszki o nieregularnym przebiegu, które ciągną się od kapelusza na trzon. Pomyłki są o tyle niegroźne, że to również grzyby jadalne i smaczne (choć pieprznik pomarańczowy jest bardzo rzadki i z tego względu lepiej go nie zbierać).
Inaczej wygląda sprawa z lisówką pomarańczową, która bywa mylona z kurką. Jest nawet nazywana fałszywą kurką lub kurką jadowitą. Ten grzyb jest niejadalny, a jego spożycie powoduje zatrucia pokarmowe. Ich przebieg może być różny, w zależności od stanu organizmu. Dlatego na pomylenie tych grzybów trzeba uważać. Lisówkę od kurki odróżniają m.in. blaszki, które u lisówki są znacznie cieńsze i delikatniejsze, za to gęściej ułożone. Lisówki mają też ciemniejszy, bardziej pomarańczowy kolor. Grzyby różnią też proporcje trzonu, który u lisówki jest cienki i wydłużony, natomiast u kurek krótki i krępy.
Lisówka pomarańczowa bywa mylona z kurką. To grzyb niejadalny, powodujący zatrucia pokarmowe.licencjaJerzy Opioła/wikimedia.commons CC BY-SA 3.0
Kurki i lisówki są podobne do siebie i potrzeba pewnego doświadczenia, by te grzyby skutecznie odróżniać. Przekonała się o tym pewna tiktokerka, polecająca radośnie „jajecznicę z kurkami”, które okazały się właśnie lisówkami. I choć dziewczyna deklaruje, że nic się jej nie stało, nie idźmy w jej ślady. Samodzielne zbieranie grzybów wymaga przygotowania, wiedzy i doświadczenia. Najlepiej zdobywać je, zbierając grzyby w towarzystwie osoby, która się na nich zna. Jeśli nie mamy takiej możliwości – uczmy się, zaczynając od łatwych do rozpoznania gatunków.