Jak uprawiać pieczarki w domu? Przetestowałam w swojej piwnicy i dwie rzeczy mnie zaskoczyły

1 lat temu 63

Pieczarki uprawiane w domu, a tym bardziej w bloku? Kto to słyszał? Otóż coraz więcej osób. Postanowiłam wypróbować, by przekonać się, czy rzeczywiście w piwnicy urosną grzyby. Teraz już wiem, jak długo rosną pieczarki w domu. Podpowiem, ile kosztuje taka pieczarkarnia i czy to się opłaca. Mogę udzielić odpowiedzi na podstawie doświadczeń z własnego poletka, a właściwie pudełka. Oto pierwsze wrażenia i instrukcja, jak uprawiać pieczarki w domu.

Spis treści

Na balkonie miałam już własne pomidory, sałatę, rzodkiewkę, fasolkę szparagową, a nawet 3 krzaczki truskawek i jabłka — dokładnie dwa z młodej kolumnowej jabłonki. Mieszkając w bloku da się uprawiać własne owoce i owoce, choć w małej skali. Postanowiłam przetestować kolejne możliwości, tym razem wybór padł na pieczarki.

Paczkę o wadze 5 kg zamówiłam na popularnym portalu ogłoszeniowym. Zestaw do uprawy pieczarek w domu, zależnie od wielkości, kosztuje od ok. 20-30 złotych za opakowanie 5-10 kg do nawet 60 zł za paczkę o wadze 19 kg. W przesyłce otrzymamy podłoże zaszczepione grzybnią pieczarki białej.

Jak przechowywać ziemniaki i inne warzywa zimą? Oto sprawdzone sposoby

Konkretnie będzie to karton wyłożony folią, wypełniony czymś, co przypominało mi spleśniałe skrawki papieru, do tego worek ziemi. Producenci zawartość przesyłki opisują tak:

podłoże zaszczepione grzybnią, okrywa do przykrycia grzybni, czyli torf, skrócona instrukcja hodowli pieczarki.

Popatrzyłam na karton i jego niezbyt imponującą zawartość. No dobrze, zajrzę do instrukcji. Na początku zostaję poinformowana, że uprawę można założyć w domu, piwnicy lub ogrodzie. W pierwszym tygodniu opakowanie powinno przebywać w temperaturze pokojowej, potem w chłodniejszym miejscu o temperaturze od 12 do 18 stopni Celsjusza.

Podłoża nie wyjmujemy, zostaje w kartonie, wystarczy odchylić brzegi folii. Kruszymy ziemię z dołączonego woreczka i rozkładamy równomiernie bez uklepywania. Ziemia powinna być wilgotna. Jeśli uznamy ją już na początku za zbyt suchą, trzeba zwilżyć (konewką z drobnym zraszaczem lub spryskiwaczem). Torf rozłożyłam 11 września.Torf rozłożyłam 11 września. Agata Wodzień-Nowak

Ważne - ziemia ma być wilgotna cały czas, ja niestety moją nieco przesuszyłam, być może dlatego grzyby rosną nierównomiernie. Jednocześnie torf nie powinien zbyt mokry, nie robimy kałuż, dlatego wskazane jest częste podlewanie małymi dawkami. To nieco uciążliwe w przypadku osób mieszkających na 3. lub 4. piętrze w bloku bez windy. Pamiętajcie zatem o podlewaniu, gdy już jesteście w pobliżu wejścia.

Robisz w domu przetwory? Być może popełniasz jeden z kardynalnych błędów!

Ziemia rozłożona, torf nawilżony i co dalej? Przykrywamy lekko folią, a następnie odstawiamy na jakąś ciemną półkę. Przez około 7-10 dni karton, czyli nasza pieczarkarnia zostaje w mieszkaniu w temperaturze ok. 20-22 stopni. Po tym czasie tuż pod powierzchnią ma pojawić się biały nalot, czyli grzybnia (i rzeczywiście jest, widoczny najbardziej na brzegach). Instrukcja wskazuje, by wtedy przenieść paczkę w chłodniejsze miejsce, którym najczęściej jest piwnica. Odchylamy folię, już nie jest potrzebna.

Czytaj więcej