Jak rozłupać orzechy włoskie bez dziadka do orzechów? Zobacz, jak szybko pozbyć się skórki. Sprawdź, jak łuskać orzechy domowymi sposobami

1 lat temu 45

Rozłupywanie i obieranie orzechów włoskich to czasochłonne i męczące zajęcie. Robi się też przy tym w domu ogromy bałagan. Orzechy włoskie chętnie wykorzystujemy do wielu kuchennych dań i deserów, chrupiemy też jako smaczną przekąskę, ale nie lubimy ich łuskać. Sprawdź sprytne domowe sposoby sposoby na pozbycie się twardych łupin bez dziadka do orzechów. Zobacz, jak skutecznie i bez wysiłku obrać orzechy włoskie w zaledwie kilka chwil.

Spis treści

Prawie każdy z nas przynajmniej raz w życiu samodzielnie rozłupywał orzechy włoskie, wykorzystując to tego celu klasycznego dziadka do orzechów. Niestety, gdy chcemy wyłuskać większą ich liczbę, musimy na tę czynność poświęcić mnóstwo cennego czasu i jest to strasznie karkołomne zajęcie.

Przedstawiamy cztery nietypowe metody łupania orzechów włoskich, dzięki którym uda nam się zyskać sporo czasu:

Wystarczy zanurzyć orzechy w naczyniu z osolonym wrzątkiem, a już po kilku chwilach łupiny powinny zmięknąć. W kolejnym kroku spróbujmy delikatnie je otworzyć przy pomocy małego nożyka do warzyw, najlepiej umieszczając czubek ostrza we wnęce pomiędzy dwoma połówkami orzechowej skorupki. Drugi sposób to umieszczenie namoczonych uprzednio w wodzie orzechów na rozgrzanej patelni. Po 3-5 minutach skorupki powinny zacząć pękać i ze środka zaczną wydostawać się owoce. Do szybkiego pozbycia się łupin z orzechów możemy też wykorzystać kuchenkę mikrofalową. Wystarczy umieścić je w misce, która nadaje się do podgrzewania w urządzeniu. Następnie zalewamy orzechy wodą i wkładamy naczynie do mikrofalówki. Uruchamiamy urządzenie na kilka minut, a gdy zauważymy, że woda w misce zaczyna bulgotać, wyłączamy kuchenkę. Wyjmujemy orzechy ze środka urządzenia i czekamy, aż ostygną. Łupina powinna bardzo lekko odchodzić od miąższu. Do rozłupywania orzechów możemy również zastosować piekarnik. Rozgrzejmy urządzenie do temperatury 200 stopni Celsjusza. Orzechy wysypmy na blachę pokrytą papierem do pieczenia i włóżmy ją do nagrzanego wnętrza. Po ok. 12-15 minutach wyjmijmy orzechy z piekarnika. Zarówno łupina, jak i skórka z miąższu powinna bez problemu odchodzić.

 jak wyczyścić zabrudzone ręce? Polecamy 3 babcine sposoby

Orzechy włoskie oprócz twardej łupiny mają również brązową skórkę, która jest lekko gorzkawa w smaku.

Czytaj więcej