Jak obrać dynię? Sprawdź, jak pozbyć twardej skórki domowym sposobem. Zobacz, jak sprytnie robią to na TikToku

1 lat temu 47

Przepyszna zupa krem z dyni, muffinki dyniowe i placki z dyni to jesienne hity w kuchni. Dynia to pyszne sezonowe warzywo, które chętnie wykorzystujemy do zrobienia wyśmienitych jesiennych potraw. Zobacz, jak łatwo obrać i pokroić dynię zaledwie w kilka chwil. Koniecznie przetestuj te pomysłowe domowe triki.

Spis treści

Świeżą dynię możemy teraz kupić prawie w każdym sklepie, a sezon na nią będzie trwał aż do listopada. Warto więc zadbać o to, aby jesienią wzbogacić jadłospis właśnie o to niezwykłe warzywo.

Niektóre odmiany dyni możemy jeść razem ze skórką m.in.:

dynię hokkaido, dynię piżmową, dynię mandaryn, dynię kabocha, dynię delicata.

Wystarczy je ugotować lub upiec, a jadalna skórka zmięknie.

Kremowa zupa z dyni. Zobacz przepis

Duże dynie o twardej skórze koniecznie powinniśmy obrać. Nie jest to czynność skomplikowana i zajmie nam zaledwie kilka chwil. Jeśli chociaż raz spróbujemy samodzielnie obrać dynię, to przekonamy się, jakie to proste i zapewne to pyszne warzywo już na stałe zagości w naszym menu jesienią.

Obieranie i krojenie dyni krok po kroku:

Umieśćmy warzywo na kuchennej desce i odkrójmy ostrym nożem jej dolną część oraz ogonek na górze. Zróbmy to z wyczuciem, żeby odciąć jak najmniej warzywa. Następnie mocno przytrzymajmy dynię i przetnijmy ją w połowie na dwie części. Dużą łyżką stołową pozbądźmy się z wnętrza warzywa pestek. W kolejnym kroku za pomocą obieraczki lub małego nożyka do warzyw usuńmy z powierzchni dyni skórkę. Warto obierać ją bardzo cienko. Teraz dynię wystarczy pokroić na mniejsze części (w kostkę lub na małe ćwiartki) albo zetrzeć na tarce o dużych oczkach i gotowe!

Innym sprawdzonym sposobem na łatwe usunięcie twardej dyniowej skórki jest umieszczenie warzywa we wnętrzu nagrzanego piekarnika. Ten trik z Internetu, który warto przetestować w domu.

Czytaj więcej