Czosnek niedźwiedzi można uprawiać nie tylko w ogrodzie, ale także w pojemnikach, na balkonach i tarasach. Warto mieć ten wspaniały, sezonowy przysmak, by wzbogacać nim różne przepisy kulinarne. Uprawę czosnku niedźwiedziego łatwo zacząć, ponieważ roślina w donicach bywa w sprzedaży, nawet w marketach. Zobacz, jak o niego dbać, by regularnie, co sezon wypuszczał liście.
Spis treści
Czosnek niedźwiedzi to roślina jadalna i lecznicza. To wspaniałe zioło należy do podrodziny czosnkowatych. W naturze można spotkać je w wilgotnych lasach Azji i Europy, w tym także w Polsce. W naszym kraju na stanowiskach naturalnych tworzy rozległe łany, ale ponieważ czosnek niedźwiedzi stopniowo zaczyna zanikać, objęty został częściową ochroną gatunkową i nie wolno pozyskiwać jego liści z naturalnych siedlisk (trzeba mieć pozwolenie na zbiór, a i tak nie wszędzie można to robić). Na własne potrzeby można natomiast uprawiać go w ogrodzie, a nawet w doniczkach.
Sprawdź też: Jak uprawiać czosnek niedźwiedzi w ogrodzie? Kiedy go siać i sadzić?
Czosnek niedźwiedzi z powodzeniem może być uprawiany w ogrodzie, ale można też spróbować jego uprawy w doniczce, dzięki czemu zdrowe, świeże, młode liście przez całą wiosnę będziemy mieć pod ręką. W tym celu jesienią sadzimy cebulki czosnku do dużych donic wypełnionych próchniczym, żyznym, przepuszczalnym podłożem, z dodatkiem rozluźniającego ziemię piasku. Dno donicy wykładamy drenażem, utrzymującym wodę z dala od cebulek, bo czosnek nie lubi zarówno suszy, jak i zalania.
Donicę z cebulkami dołujemy na zimę w ogrodzie, gdzie w naturalnych warunkach rośliny będą mogły przejść okres spoczynku. Czosnek można też przezimować na balkonie – niżej piszemy, jak to zrobić. Czosnek, jak wiele wiosennych roślin cebulowych, potrzebuje okresu spoczynku i przechłodzenia.
Na przedwiośniu (luty/marzec) doniczkę przenosimy na balkon lub taras i ustawiamy w jasnym półcieniu, chroniąc ją przed bezpośrednim, ostrym słońcem. Cebulki systematycznie, ale umiarkowanie podlewamy, aby ziemia stale była lekko wilgotna, ale nie mokra. Warto także zasilać rośliny nawozem wieloskładnikowym, a najlepiej naturalnym biohumusem. Pojawiające się liście zbieramy sukcesywnie w miarę rozwoju, starając się pozostawić na każdej cebulce jeden liść, który będzie mógł dalej ją odżywiać. Kiedy rośliny zakwitną, kończymy zbiory i stopniowo ograniczamy podlewanie, po czym dołujemy donicę z cebulkami w ogrodzie, gdzie pozostaną aż do kolejnej wiosny.
Wiosną możemy kupić czosnek niedźwiedzi posadzony już w doniczkach. Bywa on nawet w supermarketach. Pojemnik z rośliną należy umieścić w półcieniu i podlewać oraz nawozić zgodnie z powyższym opisem.
Jeśli chcemy przez cały rok trzymać czosnek na balkonie, po zakończonym kwitnieniu powinniśmy umieścić go w zacienionym miejscu i przez cały sezon bardzo umiarkowanie nawadniać. Przed nastaniem zimy, pojemnik musimy też starannie zabezpieczyć przed mrozem (np. umieszczać w styropianowym pudełku), bo choć czosnek z natury jest mrozoodporny, ścianki doniczki nie zapewnią mu takiej ochrony jak gleba w ogrodzie lub w lesie, dlatego zimą może przemarznąć. W okresach odwilży ziemię w doniczce należy lekko nawadniać, aby całkiem nie wyschła. Wiosną, kiedy rośliny wznowią wegetację, ustawiamy donicę w widniejszym miejscu i wznawiamy intensywniejsze podlewanie.
Polecamy też:
Brzoza w ogrodzie nie tylko do ozdoby. Zobacz, co potrafi sok z brzozyZałóż ziołowy ogródek - to łatwe! Wystarczy parapet lub balkon, może też być ogródNiestety, uprawa czosnku w doniczce nie potrwa długo, gdyż już po 2–3 latach cebulki będą wymagały odmłodzenia przez posadzenie nowych cebulek (samodzielna uprawa roślin z nasion jest bardziej kłopotliwa). W gruncie rośliny dają obfity samosiew, co zapewnia im systematycznie rozrastanie się w duże kępy, ale w donicy mają ograniczone możliwości i nie mogą się tak skutecznie rozmnażać.
Czosnek niedźwiedzi zasiedla dolne partie lasów. Dlatego bardzo wcześnie rozpoczyna wegetację (liście rozwija w marcu, a zakwita w maju), aby zdążyć zakwitnąć i wydać nasiona, zanim liście drzew zasłonią jego stanowiska. Latem słońce nie będzie mu już potrzebne, gdyż po kwitnieniu znika z powierzchni ziemi, przechodząc w stan letniego spoczynku. Czosnek niedźwiedzi nie jest wysoki, bo dorasta do ok. 20–30 cm wys. Jego częścią jadalną są szerokolancetowate, długoogonkowe, zielone, aromatyczne liście, które wykazują właściwości przeciwwirusowe i bakteriobójcze. Są także bogate w szereg substancji odżywczych takich jak witaminy, mikro i makroelementy oraz olejki eteryczne (z jednej cebuli wyrastają zazwyczaj 1–3 liście). Spożywa się je na surowo, dodając do sałatek, surówek, past i kanapek. Można także przygotować pyszne pesto, zupę oraz inne potrawy.
Przy ich zbiorze należy jednak zachować ostrożność, gdyż liście czosnku niedźwiedziego bardzo przypominają m.in. liście konwalii, z którymi mogą być pomylone. Taka pomyłka jest bardzo niebezpieczna, gdyż konwalia to roślina trująca. Ponieważ jednak tylko czosnek wydziela tak charakterystyczną, czosnkową woń, pomyłki zdarzają się rzadko. Liście najlepiej zbierać sukcesywnie w miarę rozwoju wczesną wiosną, jeszcze przez kwitnieniem roślin, gdyż później stają się twarde, łykowate i uboższe w substancje odżywcze.
Polecamy też:
Masz własny ogródek? Nie wyrzucaj kartonów! Użyźnią ziemią i ograniczą chwastyTrawa cytrynowa z własnego ogrodu. Jak ją uprawiać i do wykorzystać?Materiały promocyjne partnera