Czas na cięcie! Sprawdź, kiedy i jak ciąć agrest krzaczasty i pienny, żeby dobrze owocował. Przycinanie agrestu bez tajemic

1 lat temu 34

Agrest nie jest wymagający, ale żeby dobrze owocował, trzeba go przycinać. Trzeba to zrobić w odpowiednim terminie oraz we właściwy sposób. Podpowiadamy, jak i kiedy przycinać agrest w formie krzaczastej i piennej w poszczególnych latach uprawy.

Spis treści

Dawniej niezwykle popularny i chętnie uprawiany agrest, na wiele lat popadł w zapomnienie. Obecnie jednak znów powraca do łask i coraz częściej pojawia się w ogrodach. Jego owoce są smaczne, a uprawa niezbyt trudna (roślina jest dostatecznie mrozoodporna, ale oczekuje wilgotnej, żyznej, lekko kwaśnej gleby i słonecznego lub półcienistego stanowiska), dlatego z pewnością warto się nim zainteresować.

Sprawdź też: Kiedy i jak przycinać porzeczki czarne, białe i czerwone? Podpowiadamy!

Jeśli jednak chcemy doczekać się smacznych i dużych owoców, oprócz odpowiednich warunków, musimy zapewnić roślinie właściwą pielęgnację. Jednym z najważniejszych zabiegów, którego nie wolno nam pominąć jest cięcie agrestu. Jeśli pozostawimy krzew bez opieki i pozwolimy mu rosnąć swobodnie, po kilku latach mocno się zagęści i zdziczeje oraz zacznie wydawać małe i nieliczne owoce. Aby temu zapobiec, krzewy musimy systematycznie przycinać.

Agrest w ogrodach może być prowadzony na dwa sposoby: w formie krzaczastej i w formie piennej. Agrest krzaczasty zajmuje sporo miejsca i trudno ją pielęgnować, ale lepiej znosi niekorzystne warunki klimatyczne (mróz, suszę), gdyż miejsce szczepienia znajduje się u niej tuż pod ziemią (powinien być sadzony ok. 5-7 cm głębiej niż w szkółce).

Czytaj więcej