Borowik amerykański, czyli złotoborowik wysmukły. Co to za grzyb, gdzie rośnie i jak go zbierać? Czy borowik amerykański jest jadalny?

1 lat temu 46

Borowik amerykański to grzyb, który stosunkowo niedawno zagościł w polskich lasach. Jest ceniony przez grzybiarzy, choć bywa nazywany „grzybem dla leniwych”, bo często występuje w dużych skupiskach. Piszemy, jak wygląda borowik amerykański i gdzie go szukać. Wyjaśniamy też, czy jest jadalny oraz z jakimi grzybami można go pomylić.

Spis treści

Tak zwany borowik amerykański rośnie w polskich lasach dopiero od kilkunastu lat. Trafił do nich z Ameryki Północnej, ale za pośrednictwem Łotwy i Litwy, gdzie jego obecność odnotowano wcześniej niż u nas. Początkowo był znany właśnie jako borowik amerykański i w potocznym użyciu ta nazwa przylgnęła do niego. Natomiast oficjalnie był przez pewien czas nazywany złotakiem wysmukłym, ale w 2021 r. Komisja ds. Polskiego Nazewnictwa grzybów przyjęła inną nazwę, czyli złotoborowik wysmukły (Aureoboletus projectellus), która aktualnie obowiązuje.

Kurka, czyli pieprznik jadalny. Z czym można pomylić te smaczne grzyby?

Złotoborowik wysmukły to bardzo ładny grzyb. Należy do rodziny borowikowatych i tak jak jego kuzyni na spodzie kapelusza ma rurki. Są one intensywnie żółte lub żółtozielonkawe. Sam kapelusz jest wypukły, ciemnobrązowy, szczególnie u młodych grzybów, natomiast u starszych może być jaśniejszy. Bardzo charakterystyczny jest trzon – stosunkowo długi i smukły, żółty, pokryty wyraźnymi, pionowymi bruzdami.

Czytaj więcej