Rodzaj mąki znika ze sklepów. Znaleziono potencjalnie groźny składnik

1 lat temu 40

Klienci, którzy są uczuleni na soję, powinni sprawdzić, czy nie mają w domu trefnej mąki z ciecierzycy

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzegł klientów przed jednym z rodzajów mąki - z ciecierzycy. W produkcie jednej z firm odnaleziono soję, której spożycie u alergików może spowodować niebezpieczną reakcję. Produkt wycofywany jest ze sklepowych półek.

Państwowa Inspekcja Sanitarna odnalazła białko soi w produkcie "Mąka z ziarna ciecierzycy 1 kg", którego producentem jest firma Naturalnie Zdrowe. "Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego" - wyjaśnił GIS.

Jak ostrzeżono, konsumenci uczuleni na soję "powinni unikać produktów z partii z datą minimalnej trwałości do 25.02.2024 r."

Soja w mące. Producent ostrzegł klientów, produkt znika ze sklepów

Z komunikatu GIS wynika, że producent poinformował o swoich odbiorców o problemie i rozpoczął wycofywanie produktu ze sklepów. Państwowa Inspekcja Sanitarna prowadzi dalsze postępowanie wyjaśniające w tej sprawie.

ZOBACZ: Ostrzeżenie GIS. W partii boczku wykryto groźny składnik. Firma wycofuje towar

Soja w różnej formie stanowi jeden z najczęstszych dodatków do żywności. Ze względu na wysoką zawartość białka, stosuje się ją między innymi w produkcji konserw oraz wędlin. Jednak według amerykańskiej Agencji Leków i Żywności soja należy do produktów spożywczych najczęściej wywołujących reakcje alergiczne.

Na swoich stronach GIS regularnie publikuje ostrzeżenia dotyczące żywności lub wyrobów mogących mieć z nią kontakt. Ogłoszenia mają pomóc w wycofywaniu ze sprzedaży i zwracaniu do sklepów wadliwych produktów.

Czytaj więcej

Czytaj więcej
Radio Game On-line